Gå til innhold

Art Deco er tilbake

Har du endelig fått fjernet buen over døren fra interiøret? Det er dårlig «timing» for nå er den trendy som aldri før.

Med gjeninnføringen av buen i interiøret gis også klar bane for flere stilarter til å prege trendbildet.

Én slik er Art Deco. Både bueformen og den maksimalistiske trenden leder nemlig frem til dette uttrykket.

Buen representerer det sakrale

Det er takket være innflytelsen fra buddhistene og japanerne at bueformen har fått vind i seilene. Buens inntog har trolig sammenheng med at vi i den moderne tidsånd søker innover, fordi den representerer det sakrale.

buddha_meditation_rest_buddhism_faith_relaxation_meditate_silent-841102.jpg

Går man bakover i stilhistorien ser man at basilikaen i antikken var utstyrt med en halvrund avslutning i kortveggen – altså innerst i hallen. Mens alteret ble plassert i bueåpningen.

En basilika er en spesiell status enkelte katolske kirker er innvilget. 

Med overgangen fra en romansk stil til den gotiske stilen (ca. 1140-1500) kom spisse buer. Ved å benytte spiss bue kunne man bryte den matematisk lovbestemte halvsirkelbuen, og dermed overhvelve uregelmessige felter. Ganske smart!

Nidarosdomen
Nordens fremste gotiske katedral er Nidaros domkirke i Trondheim. Der sees de spisse buene i arkadene (rekker med søyler forbundet med buer på rad). Foto: Guri Haram

Luksus og storslått drama

Nå har også buen gjort at Art Deco er tilbake. For denne interiørstilen kjennetegnes blant annet av buer. Men det er langt ifra det eneste!

Napier18_tn
Her er et dukkehus i Art Deco-stil. Som du ser, hører også pasteller og grafikk med. Copyright: Guri Haram

Hvis du ikke vet hva Art Deco er, ikke bekymre deg! Du har trolig sett det i overdådige «Den store Gatsby», for eksempel.

Det handler om luksus og drama! 

Nattbord
Nattbordet er trendy nå. Her kan du gjenskape Art Deco-stilen i 2018 versjon. Glass og metall, grønn marmor i kombinasjon med lyst treverk. Her er blant annet vaser fra Halvor Bakke for Magnor. Foto: Guri Haram

Art Deco-bevegelsen stammer fra 1920- og 1930-tallet. Den begynte i Frankrike, og benyttet seg av nyutviklede materialer sammen med det luksuriøse – tenk elfenben og mahogny sammen med krom og glass. I Art Deco sees denne typen overraskende kombinasjoner.

Hvis du følger trender, vet du at de pleier å gjenta seg. Derfor er det ikke overraskende at Art Deco-stilen har gjenoppstått også tidligere. Sist, var på 80-tallet, som innebar mye svart marmor og messing.

Art Deco i 2018-versjon

Begge disse elementene er nå tilbake, men vi ser også noe nytt og unikt for 2018.

I Norge ser vi Art Deco utspille seg i kombinasjoner som marmor og lyst treverk. Sistnevnte har også japansk innflytelse. En tolkning nå kan også være grønne marmorplater og messing.

Den kan også utspille seg ved at selv avtrekksviften består av marmor i samsvar med resten av kjøkkenet – tenk maksimalisme. Marmor har i flere år vært med i trendbildet i XXL-fliser, men nå trekkes dette enda lenger med store flater – som helvegger eller en egen marmor kjøkkenøy som prikken over i-en.

Svart listverk og bueform er også «hot» nå. Det grafiske kommer tydelig til uttrykk nå, og betongfliser i 3D format, sammen med «black chrome», som er blanke svarte overflater som vi gjerne ser på vask, dusj og kran.

Innen møbler ser vi mange med skulpturelle linjer, både buede og geometriske. Mens for tepper, tapet og tekstil skal vi kunne finne de mer geometriske trykkene som stilen er så kjent for. Sikksakk for eksempel.

Lamper, lamper, lamper

Lampene er i dramatiske giga-størrelser, gjerne i glass og metall eller som egne skulpturer. Rislampen er med som følge av den japanske trenden, men har også en ny, mer storslagen vri, for eksempel i dus rosa og stor størrelse.

Lampene kan virkelig gjøre rommet!

Rislampe
Rislampen er trendy. Her i nydelig rosa fra HK Living. Foto: Guri Haram

God belysning er noe av det viktigste for nordmenn med lange vintre. Så her kan du slå deg løs fra nå av.

Rubn har mange Art Deco lamper.

Hvis du vil lære mer om Art Deco anbefaler jeg boken «Erté: Art Deco master of Graphic Art & Illustration» om han som er mest assosiert med stilen.

Og du – Arrt Deco har så vidt begynt å komme tilbake. I 2019 blir det enda mer!

Denne nettsiden har mange fine bilder.

Hva synes du om Art Deco, du elsker vel glamour? 

3 kommentarer på “Art Deco er tilbake Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: