Gå til innhold

Grønn er årets farge 2019

Sølvgrønn er fargen Fargerike satser steinhardt på det kommende året. Det skal nemlig avspeile tidsånden for nordmenn framover.

I fjor valgte malingleverandøren blått som hovedfarge, blant annet valgt fordi det er en naturfarge. Skrittet er derfor ikke stort når grønt nå står for tur.

«Blå er himmel, det svevende. Grønn representerer nærhet og trygghet. I begge farger finner vi ro og hvile», sa Tale Henningsen, kreativ leder under lanseringen av Årets farge på Einer restaurant i Oslo.

Fargen, som er en blanding av blått og gult, kjenner vi godt fra naturens grønne gress, frosker, gresshopper og skilpadder for å nevne noe. Grønt er også fargen som kjennetegner naturvern-bevegelser. 

Fargerike er ikke eneste leverandør som velger ut Årets farge. Nordsjö valgte Spiced Honey for 2019. 

Nordsjö valgte «Spiced Honey» til Årets farge. Foto: Produsenten

«Fargeekspertene fra Nordsjö har valgt en nyanse som gjenspeiler den positive tidsånden. Spiced Honey er en varm ravtone inspirert av vakker, anvendelig honning. Spiced Honey kan virke beroligende, koselig eller oppkvikkende, alt etter hvilken palett du kombinerer med.»

Dagny-Fargestudio og Pantone utnevner også én toneangivende farge hvert år, som skal speile tidsånden.
Mer enn 10 millioner designere og produsenter over hele verden benytter seg av Pantones fargeprodukter. Pantone knyttes det derfor spesielt stor spenning til, og det spekuleres høyt i hva fargen blir, noe som trolig annonseres i løpet av få dager! Så følg med. I fjor valgte de Ultra-Violet. 

Å leve

At Fargerike valgte grønn skal være fordi vi nå har stort behov for å roe oss ned, slappe av og nyte.

Trend og tidsånd handler om å LEVE, med store bokstaver. Derfor må ikke rommene i et hus lenger gli sømløst sammen. Siste skrik er å skape en ny opplevelse i interiøret, der man tar for seg rom for rom. Farger og tekstiler utgjør, sammen med personlige interiørdetaljer, denne trenden ved å skape en unik atmosfære i det enkelte rom. Altså kan du fint slå deg løs med ulike farger innenfor hjemmets fire vegger.


Slå deg løs med farger. De behøver ikke lenger gli sømløst sammen med naborommet. Grønnfargen er også en god farge for øynene å lese bøker i. Denne fargen heter Beatle FR1461. Foto: Per Erik Jæger/Fargerike, Stylist: Siv Brenne.

Til Årets farge har Fargerike funnet masse inspirasjon fra England. Engelskmennene er som kjent glade i grønt med sine grønne bibliotek. Visste du forøvrig at grønt er en god farge for øynene å lese i? 

Til trenden har Fargerike også med lange duker, store kandelaber, eller nedbrent lys med flere lag stearin nedover en flaske. Dette skal vitne om levd liv. For der er vi nå – det er status å ha god livskvalitet.

Kreativ leder i Fargerike, Tale Henningsen lanserer grønt som Årets Farge 2019. Legg merke til det trendy lokalet med buer i taket. Foto: Guri Haram

Reisen fram mot naturskjønne grønt som trendfarge nummer én er lang, men likevel enkel.

Nå skal vi reise og oppdage, og denne farten har gjort at vi behøver å roe oss når vi kommer hjem.

– Det var enklere før, mens nå er det mye mer komplekst. På 70-tallet malte vi husene våre brune og så på samme TV-program. Kanskje var det ikke engang farge-TV. Verden var enkel å forholde seg til. På 80-tallet så 76 prosent av Norges befolkning på Dynastiet hver onsdag. Da skulle vi ha rosa vegger, hvit skinnsofa, høyt hår og skulderputer. Deretter kom TV-serien «Friends» på 90-tallet med det lilla rommet som regissøren valgte bevisst, oppsummerer Henningsen.

Men etter disse tre tiårene kom Millennium-skiftet.

– Farger og mønster skulle vekk. Det var kjøkkenskap uten håndtak, og enkle, nøytrale farger. Det varte helt frem til 2012. Da begynte man å snakke om at fargene kommer. Dette ser vi også ved hjelp av salgsstatistikk, forteller hun under lanseringen.

Sølvgrønn er hovedfarge

Fra statistikken ser også Fargerike at forbrukerne nå endelig er helt med på å bruke farger igjen. De rolige, duse tonene er mest fremtredende, spesielt naturtonene. Derfor har de også valgt sølvgrønn, som hovedfarge for 2019.

Men hva er sølvgrønn?

Se for deg grønne tretopper i horisonten med et sølvslør av vinterfrost mot lys himmelbakgrunn. Det er fargen som formidles nå. Men i alt har Fargerike valgt hele 12 nye farger og seks nye stiler som de definerer som toneangivende for 2019.

Ulike fargestiler

I den sølvgrønne stilen finner vi igjen fjellets myrbusker og sarte vårskudd. Fargetemaet har en omsluttende dis. Fargenavn er Sølvgrønn FR1460 og Pryd FR1465. Tekstiler som passer til er lin, florlette gardiner og puter med tekstur.

Fargene til de ulike stilene finner du igjen både som maling, tapetfarge eller i tekstiler.Gulvet er malt i Makrellskyer FR1420.Sengegavlstoff C&C Odyssey Aqua fra Borge Sengeteppe og lamper er fra Light & Living, Nattbordet er fra Green Apple. Tapet Vanity Fair 526158 fra Borge. Legg merke til det trendy mønsteret til sengegavlen. Foto Per Erik Jæger/Fargerike, Styling Siv Brenne

Økologisk grønn er en avdempet og sofistikert stil. Innenfor dette stiltema finner du for eksempel fargen «Grønt glass FR1456». Dette er en nordisk stil med bærekraft som stikkord.Foto: Per Erik Jæger/ Fargerike, Stylist: Siv Brenne. 

Tropisk grønn er stiltema med eksotisk lek – palmer, farger og flora fra sydlige breddegrader. En fin kombinasjon skal være sort og hvitt med tropiske innslag. Fargen Tropisk natt FR1450 skal være egnet til nettopp det.
Gulvfarger er Perfekt Hvit FR1400 og Tropisk natt FR1450
Foto: Per Erik Jæger/Fargerike, Stylist: Siv Brenne. 

Stille grønn heter stilen der fargene har et grålig slør. Stillhet FR1466 er ett eksempel. Fargene mykes opp mot gylne detaljer, for eksempel kobber som er veldig tidsriktig akkurat nå. Se for deg et grønt kjøkken med kobberfarget kjøkkenhette og knotter på skap.

Foto: Fargerike

Vi er nemlig ferdige med kjølig stål og velger gull, kobber og messing som alle fremhever grønt!

Smakfull grønn er stilen som oser av kos, hygge og harmoni, sammen med tidløse innredningdetaljer. Farger er Salix Alba FR1464.

Foto: Fargerike

Smaragdgrønn-stilen skal være selve perlen i paletten. Fargen Beatle FR1461 skal være tropisk leken og egner seg til colour blocking.

Foto: Fargerike

Hva med deg – skal du gå for grønt i 2019?

2 kommentarer på “Grønn er årets farge 2019 Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: