Gå til innhold

Eventyrlige Potsdam

 

Slott_Potsdam
Her er jeg som en liten prikk foran det store palasset.

Tyskland har mer å by på enn hovedstaden med all sin spennende krigshistorie, museer og restauranter.

Ikke glem stor-Berlin.

Det koster om lag 70 kroner i tilleggbillett for å få bokstaven C, og deretter kunne toge kanskje en halvtime før du er framme i den utrolig vakre byen, Potsdam. Du kan fint spise middag her og returnere til hotellet i Berlin samme kveld.

Det må også sies at luften her er renere enn i Tysklands hovedstad, og naturen magisk.

Denne byen er virkelig en perle.

Potsdam_blomst_tn
Noe av det første som møtte meg i Potsdam var denne vakre blomsten. Den har et like rojalistisk uttrykk som resten av dagen skulle by på. Foto: Guri Haram

Fra Potsdam går faktisk en gate strake vegen til Brandenburger Tor i Berlin.

Disse to byene er nært sammensveiset, og konkurrerer med Paris og Versailles med sin pittoreske beliggenhet.

Potsdam har et vell av historisk materiale å by på. Og storheter som Winston Churchill, Alfred Hitchcock, François-Marie Arouet (Voltaire) og Albert Einstein har besøkt byen.

Albert Einstein jobbet med Relativitetsteorien her.

Alfred Hithcock sa «Alt jeg behøvde å lære om filmskaping lærte jeg i Babelsberg». Det var i Studio Babelsberg som startet opp i 1912. Men Babelsberg er også en natur-vakker del av Potsdam der man som turist fint kan dra og bade.

Ta med deg badetøyet! Her fra Babelsberg. Badevakten passer på. Men det fantes også bademuligheter i områder som ikke kostet penger, og dermed ikke hadde badevakt, ombyttingshus, toaletter med mer. Foto: Guri Haram

Spionbroen

Potsdam23_tn

Glienicke-broen krysser vassdraget Havel og forbinder Berlin med Potsdam.

Broen skiller Øst-Berlin fra Vest-Berlin.

Man kan faktisk fortsatt se grenselinjen mellom øst og vest midt på broen. Høyre siden er malt i en lysere farge enn den venstre.

På denne plassen var det allerede i det 17. århundre bygget en tre-bro. Mens i 1834 ble den erstattet av en rund og buet bro i venetiansk stil. Da den ble til et hinder for skipsbyggingen her, ble den omgjort til en stålkonstruksjon i 1907.

Under den kalde krigen ble det utvekslet agenter midt på broen, noe som ledet til dens berømmelse.

I dag er broen en turistattraksjon, så vel som et populært bakgrunnsbilde i TV-reklamer.

Men det finnes også enda mer uhyggelig byhistorie i Potsdam. Wannsee-konferansen fant sted her den 20. januar, 1942. Deltakere var nazister og SS-ledere. Formålet til konferansen var utrydning av jøder, «den siste løsningen på jødeproblemet».

Det var også i Potsdam at Harry Truman bestemte å atombombe Hiroshima og Nagasaki, Japan.

16. juli hadde USA hatt en vellykket atomprøvesprengning ved New Mexico. Truman mottok nyheten mens han var i Potsdam, og ble enig med Winston Churchill om å overlevere dynamitt-nyheten til Josef Stalin.

I sin dagbokpost fra 25. juli skrev Truman at det nye våpenet ville bli brukt mot militære mål i Japan innen 10. august. Det er sikkert en god ting for verden at Hitlers eller Stalins støttespillere ikke oppdaget denne atombomben.

Instrument of surrender
På en tidligere Japan-reise så jeg denne replikaen i museet Edo-Tokyo. Det viser Instrument of Surrender – japanerne overgav seg som følge av Potsdam-avtalen. Foto: Guri Haram

Potsdamkonferansen tok for seg fredsoppgjøret, og ble signert av Churchill (senere Clemt Attlee), Stalin og Truman. Storbritannia, Sovjetunionen og USA var de tre største og mektigste av de seirende allierte. Tema var hvordan det okkuperte Tyskland skulle administreres, samt organisering av ulike forhold landene imellom, fredsavtaler og gjenoppbygging.

Men i dag er alt dette historie, og slottet San Souci – som betyr Ingen bekymringer – har ingen SS-soldater på trappene. I stedet vil du oppleve en slående skjønnhet, omkranset av de mest fantastiske hager. Slott etter slott.

Velg sjøveien

Men for all del – besøker du Potsdam for aller første gang – se byen fra sjøveien. Taxibåt er tingen. De har stor plass til turister, men er likevel ikke overfylte. Du kan skåle i champagne på dekk mens du nyter synet av millionærboliger, vakker natur og hører stemmen til en guide utover høyttaleren.

En kjent teori tilsier at Potsdam betyr «under eiketrærne», og det kjenner du på her når du flyter gjennom kanalen med trærne nesten hengende over båten.

Taxibåt er både rimelig å reise med og en fantastisk opplevelse. Siste båten gikk klokken 17 da vi var der, og det var også et behagelig tidspunkt å være ombord på. Ikke stress med forhåndsbestilling, du får kjøpt billett ved havnekontoret.

Hvis du skal være her en dag til, kan du møte opp tidlig om morgenen på togstasjonen og kjøpe Hop on hop off- bussbilletter. Det er også en behagelig måte å være turist på.

Hop on hop off

Når du tar bussen kan du gå av på de ulike stoppene og få med deg praktfulle hager, og annen kultur. Ha på gode sko!

Morsomme detaljer fra en gammel tid. Her fra to ulike fontener. Foto: Guri Haram

Tehuset i Potsdam

Dette fantastiske kinesiske tehuset står på Unescos verdensarvliste. Du finner det i parken til det mest kjente slottet, Sanssouci. Alle foto: Guri Haram

Gullhuset 2

Er du et hagemenneske? Da har du mye å glede deg til i Potsdam i Stor-Berlin.

Bildet til venstre er fra en botanisk hage, mens det til høyre tilhører fasaden til ett av mange slott. Foto: Guri Haram

Sanssouci

Sanssouci er en åpenbaring. Kommer du hit for første gang vil du nesten bli slått i bakken av skjønnheten til dette praktfulle slottet og hageanlegget. Dette er et av de mest berømte Hohenzollernslott i Potsdam i Brandenburg. Slottet og den vidstrakte slottsparken har siden 1990 vært oppført på Unescos verdensarvliste. Og er Tysklands største verdensarvområde.

Sanssouci 3.jpg

Mange turister besøker Sans Souci, som betyr «Ingen bekymringer».

Sanssouci 1

Slottet blir ofte beskrevet som «det prøyssiske Versailles». Skråningene ned fra slottet er inndelt i seks brede terrasser, dette for å utnytte solstrålene i størst mulig grad.

Byen har også et hyggelig sentrum med gode restauranter. Anbefaler salatene! Det går også an å legge ferien hit og bo på hotell. Jevnlige togturer går til Berlin. Foto: Guri Haram

Bildedryss:

Tårn Potsdam

Potsdam er eventyrlig vakkert. Her er Flatow tårnet. Mon tro om det var her Rapunsel fra eventyrene var innestengt?

Trapp Potsdam_tn Statue Potsdam Tårn Potsdam (2)

Potsdam er uforglemmelig!

PS! Dennne turen ble gjennomført i midten av august.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: