Gå til innhold

Hva kostet fisken, sa De?

Noen ganger blir restaurantbesøket litt dyrere enn antatt.

Med nye retter, myntenheter og kulturelle koder å forholde seg til kan en fortere enn en aner, ha tråkket i salaten…

Den fine restauranten i Riga i Latvia fristet til gjentakelse. Med minnet om den dyre smaksmenyen etter lørdagens bursdagsfeiring friskt i minnet, falt valget på en billigere rett.

Vi er to damer pyntet i våre finere klær. Elegant blir vi vist til det samme bordet som vi satt ved da vi sist gjestet restauranten.

Restaurant Vincents i Elizabetes iela 19 har en utsøkt meny i Michelin-stil. Og er stadig nummer én i konkurranser.

 

MatLatvia1
Finesse er et stikkord på denne restauranten. Foto: Guri Haram

Vincents. Elizabetes iela 19

Denne restauranten er dyr, ikke nødvendigvis etter norske forhold, men til gjengjeld eksellent. Kjøkkensjef, Martins Ritins, er Latvias svar på Eyvind Hellstrøm, med egen TV-serie. Ritins er dessuten president av Slow food i Latvia. Siden starten i 1994, har restauranten vokst til å bli en av de ypperste gourmetrestauranter i Øst-Europa. Veggene i inngangen prydes av bilder av en alltid smilende Ritins i vertskap for konglige, presidenter og popstjerner som Sir Elton John, inkludert keiseren av Japan, og presidenten i Kina. For ikke å glemme vår egen NATO-sjef Jens Stoltenberg. Menyen forandres hver uke, dette for å by på det ferskeste, i enhver kulinarisk sesong. Restauranten er også kjent for sin ypperlige service, og supre vinkelner. Vincents holder stengt søndager, så her gjelder det å være føre var. Og husk reservasjon.

Her får man stadige forfinede overraskelser, som at restaurantsjefen kommer seilende inn og serverer forrett med et ”puff” fra det som likner en gammeldags parfymeflaske. Latvias svar på Eivind Hellstrøm har en egen skrytevegg ved inngangen der han er avbildet med alt fra spanskekongen til toppolitikere.

 

Skryteveggen
Martins Ritins er Latvias svar på Eyvind Hellstrøm. Foto: Guri Haram

Dette er stedet for den høyere sosietet.

Ja, vi vet det kan bli dyrt, men med litt god gammeldags norsk fornuft skal vi nok klare å holde tungen rett i munnen denne gangen også.

Den samme dyktige servitøren kommer inn og gir oss menyen.

– I dag har vi ”A special offer”, røper hun.

Et godt tilbud altså, tenker vi. Det er en fisk men man må være minst to for å kunne bestille den.

Prisen er 16,7 hører vi henne si, og gjentar summen begeistret. Det lyder fornuftig, akkurat passelig pris per person, litt billigere enn de andre rettene på menyen. Og to om å bestille, ja dette lyder som et stort vareparti de ønsker å bli kvitt. Vi velger dessuten den billigste hvitvinen denne gangen, en sprudlende latvisk variant, og dropper forretten.

Plutselig kommer et opptog til bordet. Restaurantsjef, servitør og kokk.

– Kokken vil selv servere dere dette måltidet, sier restaurantsjefen og veiver med armene.

Vi stusser over oppmerksomheten. Dette minner om den gangen jeg gjestet The Carnivore i Kenya og spiste alt fra krokodille til struts. Da kom en rekke av restaurantens ansatte og danset mens de trommet for en av nordmennene som hadde bursdag. Men denne gangen var det ingen slik anledning, derimot hadde vi jo valgt den billigste retten, og neimen ikke betalt for et ekstra show.

Og ganske riktig, fisken ligger rakt ut på tallerkenen, ikke noe dill dall. Den ser faktisk ganske rimelig ut, og smaker helt ok.

Vinen smaker perfekt til, skryter vi.

Vi kan puste lettet ut; og tar oss råd til kaffe og den nydelige ostekaken med varm flytende karamell. Vi lar oss dessuten lede inn i fristelsen og kjøper husets sjokolader fra den mørke ”Pandoras eske” som vi får med i esker som små presenter hjem.

 

Vincents_sjokolade
Få for all del med deg Vincents sjokolade med deg hjem. En godt bevart hemmelighet. Spør etter sjokoladebitene når du besøker restauranten. Foto: Guri Haram

Så foreligger regningen. Begge stusser høyt, men velger å betale for å komme oss til hotellet.

Vel hjemme på hotellet ser vi det; 67 latis tilsvarende et godt stykke over 700 kroner er prisen for fisken per person. I tillegg kom alle de andre utgiftene. Vi vet ikke om vi skal le eller gråte. Handleturen neste dag ble i hvert fall kraftig marginalisert. Og i sympati fikk jeg en ny anbefaling på veien av en ekspeditør.

Lærdom: Ved kjøp av noe utenfor menyen skal kjøpesummen noteres ned skriftlig før vi kjøper noe igjen!

Biblioteka No1
Biblioteka No1 er en hyggelig bekjentskap blant restaurant-jungelen i Riga. Foto: Guri Haram

Biblioteka N° 1 ser dyr ut, men ligger på et langt lavere nivå. Vi prøver den, og finner en oase av et sted midt i Rigas sentrum. Og med en nydelig forrett, geitost i skjønn harmoni med urtesorbet på tallerken. Da begynner livet å smile igjen. Kan det bli bedre?

Biblioteka No. 1 Restorãns, Têrbatas iela 2

Hvis du vil gå for en middag i en restaurant som ikke preger budsjettet ditt like mye som Vincents, er Bibliotêka No1 et bra valg. Restauranten ligger ved Vermanes Garden, den eldste offentlige park i Riga. Fra restauranten kan du nyte utsikt til frisk natur. Interiøret er elegant, og du får følelsen av å nettopp sitte i et moderne bibliotek. Kjøkkensjef Maris Jansons, har tilført stedet en ny stil. I kjøkkenet kombineres natur, med vågal kreativitet. Se opp for blomster på tallerkenen!

Her er noen flere restaurant-tips:

3 pavaru restorans
3 pavãru restorãns med Mãrtinš Sirmais i spissen. Foto: Guri Haram

3 pavãru restorãns, Torna iela 4. Nå er turen kommet for å eksperimentere! Får du plass i denne restauranten, er du heldig. Den drives av tre dyktige kjøkkensjefer: Mãrtinš Sirmais, Êriks Dreibants og Juris Dukalkis som har fått utmerkelsen
Kings of Baltic Cusine, den høyeste baltiske prisen i kokkefaget. Restauranten åpnet
under finanskrisen, og hadde da så godt som ingen midler, men ble raskt rangert som nummer fire i Latvia. Sirmais, en kjent TV-kokk, hvis popularitet kan sammenliknes med Jamie Oliver, er hovedperson i TV-serien «Cult Food». I restauranten som betyr «tre kokker» blir maten preparert foran øynene dine. Vær forberedt på litt «show», særlig om Sirmais kokkelerer. Restauranten har enkel og ærlig mat, og bruker stort sett økologiske, lokale produkter. Tips! Velger du en
tiramisù til dessert, kan du regne med å få en ganske generøs porsjon.

 

Muusu
Kaspars Jansons bak Muusu lager fantastisk mat, og har gått i lære hos Vincents. Foto: Guri Haram

 

 Muusu, Skãrnu iela 6
Nyere restaurant med et rustikt, lyst og nordisk
interiør. Muusu betyr «vårt». Kokkene henter
fersk fisk fra markedet i Riga, hver morgen. Kjøkkensjefene
har erfaring fra danske Noma, og har gått for en typisk europeisk stil. Prøv for eksempel den baltiske forretten saltet sild, og grillet andebryst
til hovedrett.

Lauris
Kjøkkensjef Lauris
Aleksejevs er lidenskapelig opptatt av mat. Foto: Guri Haram

❖ Vil du prøve noe utenfor sentrum? Ta en taxi i en halvtime og kom til gourmetrestauranten 36. līnija i Jurmala. Restauranten bærer navn etter sin egen
gateadresse. Restauranten serverer mat i skandinavisk stil med sjøutsikt, og kjøkkensjef Lauris Aleksejevs kan til og med litt norsk.

I Riga må du for øvrig også besøke matmarkedet!

Tomater på matmarkedet

Riga Central Market, Nêgu iela 7
Da dette markedet åpnet i 1930, ble det regnet som Europas
største og mest progressive matmarked. I dag er det fortsatt blant
de største, og i Latvia er det suverent størst. Sammen med gamlebyen
i Riga, er det inkludert i UNESCOs verdensarvliste, så her kan du få kulturvandring med på kjøpet. Markedet befinner seg for det meste i fem paviljonger, konstruert av gamle tyske luftskiphangarer fra andre verdenskrig. Paviljongene er inndelt etter
om de selger fisk, grønnsaker, dagligvarer, kjøtt eller melkeprodukter.
Markedet er plassert mellom busstasjonen og jernbanen sørvest for gamlebyen, og holder åpent alle dager mellom 07:00 – 18:00, og noen paviljonger 08:00 til 18:00, så her kan du  fint starte dagen.

Har du lyst til å besøke Riga? Her er et lite bildedryss over hva du kan vente deg av opplevelser.

Brudepar Riga
Riga er en romantisk by. Foto: Guri Haram
Gatemusikanter Riga
Gatemusikanter i Riga sentrum. Foto: Guri Haram
Gamle bygg Riga
Gamle bygninger og buede gjennomgangspartier. Foto: Guri Haram
Bygningsarbeidere Riga Latvia
Bygningsarbeidere i gatebildet. Foto: Guri Haram
Brosteinsgate Riga Latvia
Brosteinsgaten, Troksnu iela, Riga, Latvia. Foto: Guri Haram
Torget, Riga Latvia
Torget, Riga, Latvia. Foto: Guri Haram

 

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: