Gå til innhold

18 gode grunner til å besøke Kyoto

Den gamle keiserbyen holder stand som reismål i en moderne tid, og er dessuten en fin base for utfart til andre deler av landet.

1.Tofu

Kyoto er kjent for tofu. Denne ingrediensen er laget av soyamelk, tilsatt et koagulerende middel og silet til en masse før den behandles videre. Tofu er rikt på proteiner, og har et svært lavt fettnivå, noe som gjør den populær blant vegetarianere og helseentusiaster. Inne på sentralstasjonen i Kyoto finner du en rekke restauranter i 11. etasje, kalt «Food Court». Her er en av byens tofu-spesialister, Kyotofu Fujino. Du kan også prøve restauranten Tousuiro som ligger i Gion-distriktet.

Tofu

 

 1. Geisha

Geisha betyr «kunstnerisk person», og er tradisjonelle kunstnere og underholdere. Er du heldig, vil du finne en geisha på vei til eller fra jobb. Den beste tiden er mellom kl. 17 og 18 på kvelden. Stedet er Gion-distriktet. Tar du en taxi, er det bare å spørre sjåføren om å finne frem! Kyoto er Japans hovedstad når det kommer til geisha. Noe forvirrende er det derfor at de selv kaller geisha for maiko eller geiko. En maiko er en jente mellom 15 og 20 år som er i prosess til å bli en fullverdig geisha. En maiko bor i fem år i en okiya – et geisha-hus – og studerer tradisjonell japansk kunst, inkludert dans, sang, te-seremoni og shamisen, et strengeinstrument. Som følge av intensive studier og trening, er en maiko eller geiko som et levende museum for tradisjonell japansk kultur. I tillegg til ferdighetene deres, kimonoen de bærer, og ornamentene i håret, og obien (kimono sekken), representerer de den høyeste oppnåelsen i japansk kunst. Det er derfor ikke så rart at utlendinger regner et møte med en geisha som en magisk opplevelse. Maiko og geiko underholder klienter i eksklusive restauranter, på banketter og te-hus. Riktignok til en kostbar penge.

 

Geisha
Fire nydelige geishaer skaper magiske øyeblikk. Foto: Guri Haram

Her er fire unge geisha-lærlinger avbildet. Det tilhører dog sjeldenhetene å se dem stille seg opp til avfotografering slik, selv om det har blitt noe vanligere på grunn av turisme.

 1. Den eldste tekstilbutikken

I den antikke tekstilbutikken Konjaku Nishimura i Gion, får du kjøpe tekstiler fra det gamle Japan. Dette er den eldste tekstilbutikken i Kyoto, og den likner mer et museum enn en ordinær butikk. Her kan du også få tak i antikke kimonoer. Men ikke minst fargerike stoffer og små avkapp av stoff fra gamle klær til dine hobbyprosjekter.

 

Denne tekstilbutikken står det til og med om i boken jeg tipser om lenger ned her. Foto: Guri Haram

 1. Sushi

Sushi er en vinner også i Kyoto. Men velg bitene med omhu. Noen fisketyper er ikke helt for norske ganer. Dette bildet er fra en sushi-restaurant i Gion-distriktet.

Sushi.jpg
Sushi er en japansk rett, og den kjennes ekstra autentisk i Japan. Foto: Guri Haram

        5. Gulltempelet

Det er over 1600 buddhist-templer i Kyoto. Så her kan du bruke mange dager på tempel-besøk. Dette vil gi deg unike glimt inn i japansk historie. Et tips er å ta med gode sko, men uten knytning ettersom du ofte må ta de av i templene. Helligdommene som på engelsk heter «shrines», er dit japanerne går for å feire sine gleder, mens til templene går de med sine sorger. Ett av Japans mest kjente severdigheter er gulltempelet, Kinkaku-ji, som står i en vakker park rundt en liten innsjø. Dette Zen-tempelet ble i 1950 nedbrent av en mentalt forstyrret munk. Dagens byggverk er fra gjenoppbygningen i 1955.

 

Kyoto1
Det er et flott skue å se gulltempelet speile seg i vannet. Foto: Guri Haram

6. Bambusskogen

I området, Arashiyama, finner du bambuslunden, en fotogen liten skog på veien mellom flere interessante templer. Etter å ha tatt de obligatoriske ferie-knipsene, anbefales et tempelbesøk i tempelet Tenryu-ji, med en flott hage som er særlig fin rundt blomstringstider. Eller til Ōkōchi Sansō, som var hjemmet til Denjirō Ōkōchi, en skuespiller i samurai-filmer.

 

Bambusskogen til venstre er riktignok ikke veldig stor, men liten og fotogen. Foto: Guri Haram

 1. Mystisk park

I Arashiyama, i gangavstand fra bambusskogen, åpenbarer det seg en mystisk park med stenskulpturer på toppen av en bakke. Navnet på tempelet er Adashino Nembutsu-ji. Her står tusenvis av buddhistiske steinfigurer samlet.

De forlatte sjelene blir minnet hvert år under en seremoni 23. og 24. august, hvor det tennes lys. Vil du herme etter guideboken Lonely Planet sin forside, kan du gjøre det nå. For bildet av den lille bambusskogen er tatt nettopp i trappen til den siste bakken mellom skulpturene. På veien er det dessuten flere spennende butikker som selger keramikk, bambusprodukter, japanske vifter og washi-papir. Dukkemuseet, Kyoto Japanese Folk Dolls Museum, befinner seg også på denne strekningen, men sjekk åpningstider. Vet du at du blir sliten av å gå den tunge bakken, kan du ved å være føre var, ta taxi opp. Eller du kan betale for en tur i kjerre dyttet av en sprek japaner. Vil du derimot være ekstra sporty, kan du eventuelt leie deg sykkel for en dag, og sykle rundt til de ulike severdighetene.

 

Ja, du ser helt riktig. Til venstre er en riktig sprek japaner i sving med å dra slitne turister i en vogn opp den bratte bakken for å se de mystiske steinmunkene. Foto: Guri Haram

 1. Grønn te og porselen

Noe å handle med seg hjem fra Kyoto er definitivt porselen. Kiyomizu yaki porselen ble først produsert rundt Kiyomizu tempelet, i den østlige delen av Kyoto. Porselenet ble konstruert av Shimizu Rokubei på 1800-tallet, etter en stil utviklet av Nonomura Ninsei århundret før. Stilen som ble grunnlagt av disse to menn, former det kommersielle Kiyomizu yaki. Men mange andre dyktige pottemakere har produsert varierte stilarter. Kiyomizu er karakterisert av elegante former, med intrikat og raffinert design. Fargene er rene og intense i gjennomtrengende blått, gult, og grønt. Porselenet er også kjent for sin enestående holdbarhet. Hva med å kjøpe en fin kopp til å ha litt japansk grønn te i når du kommer hjem? Andre morsomme ting å kjøpe, er bittesmå keramiske fat til å hvile spisepinnene på, eller ingefæren når du spiser sushi. Ja, også spisepinner i bambus som holder stand i oppvaskmaskinen hjemme.

 

Japan te
Både grønn te og porselen er artikler du bør kjøpe med deg til Norge. Foto: Guri Haram

        9. Matmarkedet

Hvis det regner, eller du behøver et avbrekk fra alle tempel-besøkene, er dette markedet toppen. Det ligger i Kyoto sentrum. Nishiki markedet har alt av merkverdigheter når det kommer til mat, og dessuten et godt utvalg i risvinen, sake. Går du gjennom den lange arkaden forbi alle bodene, ender du opp i et mer moderne shoppingsenter hvor de også selger klær.

 

Matmarked i Kyoto
Det er spennende å besøke et japansk matmarked. Og perfekt som pause fra alle tempelbesøk eller når det regner. Foto: Guri Haram

10. Overraskelser

Fordi du plutselig kan se overraskelser som denne nydelige hunden titte på deg fra en kiosk.

Kyoto13
Søt butikkhund en helt vanlig kveld. Foto: Guri Haram
 1. Drosjeturen

I Kyoto er drosjene så søte. Flere har hjerter eller stjerner på taket som lyser når den er opptatt. Drosjedørene åpner sjåførene automatisk foran deg, som om du skal inn på en liten romtur. Taxisjåførene har yrkesstolthet som de bærer i form av hatt, hvite hansker og et høflig «takk».

Kyoto12
Et hjerte på taket! Behøver jeg å si mer?! Foto: Guri Haram

12. Toalettene

Fordi de er en opplevelse utenom det vanlige, her som ellers i Japan. Setene har av hensyn til den eldre generasjon, automatisk varme. Og flere steder finner du kontroller for kamuflasjelyder, eller beroligende lyd av fossefall. Noen toaletter hilser deg dessuten velkommen ved å åpne lokket i det du gjør din nødvendige entré.

Toa

 

 1. Togstasjonen

Denne stasjonen er en attraksjon i seg selv! I slående glass og stålkonstruksjon – er den som en futuristisk katedral for vår tids reisende. I bygningen finnes flere matavdelinger og butikker. Her er det masse å se og gjøre, ta deg gjerne tid til å utforske de mange etasjene, helt opp til 15. etasje som har flott utsikt over byen.

 

Kyoto_tog
Her blir jeg fotografert, selvsagt med noen linseluser i bakgrunnen som viser V-tegnet. Only in Japan!

     14. Perfekt base for dagsturer

Bor du på hotell i Kyoto, kan du fint ta dagsturer til andre byer. Et tips er å velge et hotell som i umiddelbar nærhet til togstasjonen. Eventuelt at du overnatter i byen du skal utforske. Reisemål kan være Tokyo, Osaka, Kobe, Nagoya, Shin-Yokohama, Nara, Hiroshima og Miyajima. Kyoto er også tilgjengelig med bil fra Osaka flyplass. Og du – når vi er inne på kommunikasjon – Kyoto har gratis WiFi-dekning i hele byen.

 

Onsen
I Hakuba, på strekningen mot Tokyo, var det for eksempel helt herlig å slappe av i et onsen, en kald vinterdag. Japanerne er så flinke til å skape privat atmosfære. Dette fikk man hyre privat. Og private båser får du bestandig i restauranter også. Foto: Guri Haram

      15. Hiroshima

Dette er ett av reisemålene du kan velge å besøke. Det var her amerikanerne slapp den aller første atombomben. I Hiroshima besøker man da museet for å høre om de mange sterke historiene i kjølvannet av bomben. I dag er atombomber dessverre fortsatt en aktualitet, og denne flammen i minneparken brenner symbolsk, helt til den siste atombomben i verden er destruert.

 

Evig flamme.jpg
Flammen brenner som en uhyggelig påminnelse om at historien ikke må gjenta seg. Foto: Guri Haram

 

Hiroshima3
Det er lurt å hyre en guide til besøket ditt i Hiroshima og Miyajima. Foto: Guri Haram

 

Hiroshima2
En vakt passer på utenfor museet. Foto: Guri Haram

 

Blomster i Hiroshima
Det er en trist stemning i Hiroshima. Foto: Guri Haram

16. Miyajima

Dette er en hellig øy utenfor Hiroshima, hvor ifølge japanerne til og med bergene ser ut som en sovende buddha. Her myldrer det av sosiale rådyr, som regnes som «Guds sendebud». Du skal imidlertid helst ikke klappe dyrene, selv om det måtte friste ganske mye! Rådyrene elsker for øvrig kakene Momiji Manju som selges på øya. Og det kommer du også til å gjøre. En annen spesialitet er retten Okonomiyaki. En rett som ble utviklet etter at amerikanerne tok med seg mel til Hiroshima. Navnet betyr «grillet som du vil ha det», og retten er en form for japansk pizza. Bestill den med østers, for her har de noen av Japans beste østers på menyen. Denne retten fås også i Kyoto. På Miyajima er det dessuten en rekke templer du kan besøke. Og langs sjøen står en port, Torii, som er ett av de mest populære landemerkene for turister å ta bilde av. Ta med kamera!

 

Port Miyajima
Torii-porten finnes til og med som emoji / bildeikon på iPhone. Foto: Guri Haram

 

Japan_ekstra
Guds sendebud trives også i hverandres selskap. Foto: Guri Haram

 

HelligeM.
Et hellig ritual utføres. Miyajima er et mål for pilegrimer å besøke. Foto: Guri Haram

 

 

Bak disse munkene, på ryggen, har familier innskrevet bønner om god helse og lykke. Foto: Guri Haram

 1. De japanske alper

I alpene mellom Kyoto og Tokyo kan du stå alpint for en rimelig penge. Velg for eksempel OL-anlegget Hakuba Happo i Nagano. Har du store føtter kan det være lurt å ha med egne skistøvler, i tillegg til hjelm. Nagano er et billigere reisemål for alpint, enn de nordlige områdene i Japan. Her er det dessuten mange koselige restauranter og barer. Foreløpig ikke oppdaget av skandinaver, men mange turister fra Australia.

Hakuba_5 Hakuba_1
 1. Mount Fuji

På en solskinnsdag kan du se det ikoniske bildet på Japan, fjellet Mount Fuji, fra toget mellom Kyoto og Tokyo. Kommer du fra Kyoto, følg med på venstre passasjerside. Toget passerer fjellet i flere minutter, så du får god tid til å ta bilder. Mount Fuji er på UNESCOs liste for verdens kultur- og naturarv.

 

MountFuji
Fuji-fjellet er et landemerke i Japan. Foto: Guri Haram

 

 

Litt historie:

Da Tokugawa –shōgunatet, et føydalt regime, startet i Edo (dagens Tokyo) i begynnelsen av det 17. århundre, mistet Kyoto mye av sin viktighet som nasjonens politiske sentrum. Men Kyoto beholdt statusen som setet til det keiserlige hoff. I 1868 tok Tokyo over som hovedstad, men Kyoto har fortsatt å blomstre som kulturby.

 

Gode nettadresser

Togtider: http://www.hyperdia.com/en/

Guide for hele Japan: http://www.japan-guide.com/

Guide for Kyoto: http://www.kyotoguide.com/

For bestilling av guidet tur: http://www.insidekyoto.com/about-chris-rowthorn

Oversikt reisetilbud: http://www.reiseguiden.no/fly/japan/jp

Bestilling av togpass og flypass før avreise: http://www.japanspesialisten.no/

 

Lesetips!

Kyoto_bok

 

Yusunari Kawabata fikk Nobelprisen i litteratur i 1968 for blant annet romanen «Kyoto, eller De unge elskende i den gamle keiserby» Denne romanen er den eneste av hans verker som har blitt oversatt til norsk. Gjennom sitt vakre, lyriske språk og hverdagslige fortellinger gjør forfatteren deg godt kjent med byens sjel. Vel verdt å lese før avreise. PS! Kan være vanskelig å få tak på, men er å finne på bibliotek.

 

 

Kontanter

Det er lurt å ha kontanter i Japan. Hvis du går tom, kan du ta ut på 7-11 som er på mange gatehjørner.

SKIKK OG BRUK

Japanerne er veldig vennlige og høflige, og vil gå langt for å hjelpe deg i situasjoner som måtte oppstå. Her er noen tips til skikk og bruk i Japan:

 • I Japan gir du ikke driks, dette er inkludert på regningen.
 • Hvis du for eksempel hyrer en guide, betaler du ved å legge pengene i en konvolutt, da annet vil sees som uhøflig.
 • Snakk med lav innestemme. Hvis ikke kan du regne med på bli hysjet på!
 • Ikke snakk i mobilen på tog eller buss.
 • Ta imot og gi gaver, penger og visittkort med begge hender.
 • Bukk i stedet for å ta noen i hånden.
 • Det ansees ikke som pent å snyte seg i offentligheten.

2 kommentarer på “18 gode grunner til å besøke Kyoto Legg igjen en kommentar

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: