Dette visste du ikke om Den Lille Havfrue

Har du sett turistattraksjonen Den Lille Havfrue med egne øyne?
Om du har det eller ei, er det kanskje noe du ikke vet om denne ikoniske skulpturen.
Men til dem som ennå ikke har sett havfruen, så ligger den godt gjemt ved Københavns havn i Danmark. Jeg gikk to mil den dagen jeg besøkte den. Og mye kan jeg nok takke beliggenheten til Danmarks kanskje vakreste skulptur for akkurat det.
Det er nemlig et stykke fra kollektivtrafikk, og veldig snirklete grusveier for å komme frem dit.
Om morgenen kan man ifølge guidebøkene være så heldig å få den vevre skapningen for seg selv. Og det skal være et magisk øyeblikk.
Men for alle oss andre som venter til litt lenger ut på dagen, er synet slik:
Det var turister på alle kanter til lands og etter hvert til vanns.
Med andre ord blir det til at man rekker den obligatoriske selfien sammen med den verdensberømte figuren i bronse og granittstein før man vender nesen i retning hotellet igjen.

Den lille havfrue er laget etter inspirasjon fra eventyret Havfruen fra 1837 av danske H.C. Andersen, forfatter og poet. Foto: Guri Haram
Men så over til den egentlige hemmeligheten bak dette innlegget. For hvem er egentlig den lille havfruen?
Svaret får man i Roskilde Domkirke. Kirken som er på UNESCOs verdensarvliste, er utrolig flott og vel verdt et besøk. Den er hovedkirke for de danske regentene, noe den har vært fra 1400-tallet og frem til i dag.
39 konger og dronninger hviler her.
Den lille havfrues søstre
I delen som heter Det Glücksborgske kapell ligger den første kongen av den glückborgske slekt begravet, Christian 9. Han døde i 1906, mens dronning Louise døde i 1898. De fikk en dobbelt-sarkofag tegnet av Hack Kampmann.
Her er den:

Det er et veldig vakkert avlukke i kirken, og stilen er nyklassisk. Men legg nå merke til de tre kvinnene. Som jeg tror er ment å være sirener.
I kunsthistorien har sirener en viktig plass.
Disse tre kvinnene vi ser her representerer erindringen, kjærligheten og sorgen.
De er utført av billedhugger Edvard Eriksen som er mest kjent for statuen Den Lille Havfrue.



Som modell for disse tre figurene, i tillegg til Den Lille Havfrue benyttet kunstneren sin egen kone, Eline Eriksen.
Populært kalles de tre figurene derfor for Den Lille Havfrues søstre.
Ifølge gresk mytologi var sirener vakre og farlige, kvinnelige skapninger. Med sin skjønnhet og fortryllende sang, lokket de sjøfolk til å begå skipbrudd mot klippene på øyen deres. De avbildes blant annet med kvinnelig kropp og hode. Mot slutten av oldtiden endrer de skikkelse til kvinner med fiskehale.
Noe vi tydelig ser hos Den Lille Havfrue.
Kanskje er nettopp disse tre sammen med Den Lille Havfrue tenkt som en serie fra kunstneren?
Den lille havfrue ble gitt i gave til København av Carlsberg bryggeri sin stifter, Carl Jacobsen. Det var han som gav billedhuggeren oppdraget om å lage skulpturen. Han ble nemlig så betatt av figuren i eventyret etter å ha sett en ballettforestilling ved det Kongelige Teater i Danmarks hovedstad.
Den fikk sin faste plassering 23. august i 1913 ved kaien Langelinie i nærheten av Kastellet.
Har du ikke besøkt Roskilde Domkirke, så vurder det neste gang du er i København og omegn. Fra Hovedbanegården går det tog hele tiden, og fra togstasjonen i Roskilde kan du spasere bort til domkirken.
Her kommer noen bildedryss:

Margrete 1. var Nordens dronning. Hun forente Sverige, Norge og Danmark til ett rike. Med hennes begravelse i Roskilde Domkirke ble denne igjen kongelig gravkirke.

Margrete ble født i 1353 som var en turbulent tid. Faren, Valdemar Atterdag brukte sine døtre som brikker i kampen om makten i Skandinavia. Bare 10 år gammel ble hun gift med 22 år gamle Håkon, konge av Norge.
Da faren døde i 1375 ble hennes femårige sønn Oluf valgt som Danmark-Norges nye konge. De døde unge på denne tiden, og da Oluf gikk bort i 1387 tok Margrete til seg fostersønnen Bugislav af Pommern som også svenskene ville ha til konge.
I byen Kalmar ble han kronet til konge av Danmark, Norge og Sverige i 1397.


De gamle kistene hadde hodeskaller på. Kanskje for å skremme vekk onde ånder?


Flotte smijernsporter viser vei inn til Christian 4s kapell med maleriet til høyre. Dette er et maleri om myten til hvordan Danmark fikk sitt flagg. På skipet «Trefoldighet» peker kongen opp mot Gud under et sjøslag på Colberger Heide, i Nord-Tyskland.

