Gå til innhold

Vinriket Moldova

Underjordiske ganger, kilometervis med vinflaske etter vinflaske. Haller uthulet av kalkstein. Lite visste jeg hva som ventet i Moldova.

Landet knapt en nordmann har satt sin fot i.

Et stort vinrike finner du under grunnen hos Brănești Cellars, lokalisert på kysten av Orheiul Vechi.

 

Aldri har jeg sett så mange vinflasker, vinkjellere og bilder av statsmenn på ett og samme sted. Og det i et land på størrelse med Hedmark fylke.

Europas fattigste land er ikke fattig på finkultur.

Skryteveggen
Ikke alle kan skilte med en skrytevegg som Cricovas. Blant andre har legenden Yuri Gaugarin ikke bare besøkt månen, men også denne kjelleren. Her hadde han like så godt en våkennatt og smakte seg gjennom mange av vintypene. Foto: Guri Haram

Kalksteinen vinkjellerne er bygd opp av byr på optimale forhold for vinlagring. Den samme kalksteinen er for øvrig benyttet til å bygge hovedstaden, Chisinau.

Temperaturen i vinkjellerne holder seg rundt 12 grader året rundt, og med en luftfuktighet fra 80 prosent.

Mens selve landet Moldova er et fertilt land, med gode vekstmuligheter.

Du kan lese mer om vinlandet Moldova: her.

Putins vin
Her har Russlands president, Putin, lagret vin. Han besøkte vinkjelleren i Cricova senest i 2002. Foto: Guri Haram

 

Du trenger ikke hete Vladimir Putin for å ha vinen din lagret her. Selv om han også har et vinlager i Cricova.

Det koster faktisk ikke altfor mange euro i året å ha vinen lagret i Moldovas mange vinkjellere. Og vil du ha deg en slurk, behøver du heller ikke å reise dit for å hente den. For de ansatte i vinkjellerne sender vinen avgårde, og du skal visstnok kunne rekke å ha den i løpet av et par dager.

Særlig er dette populært blant kinesere.

Men i de nordiske landene Norge, Sverige og Finland går dessverre ikke dette an per dags dato! Dette fordi de statlige monopolene dominerer vinsektoren.

Winetours
Lilian Tomescu er en av grunnleggerne bak Winetours. Foto: Guri Haram

Men hvor ligger Republikken Moldova? Landet tilhører Øst-Europa, men har ingen egen kystlinje. Det grenser til Romania i vest og Ukraina i øst.

Vin er kulturarv i Moldova. Historien med vin begynte i landet 3000 år f. Kr, men aller første gang vin ble registrert i dette landområdet er så langt tilbake som 7000 år f. Kr.

I hovedstaden Chisinau er du innen rekkevidde for de fleste vinekskursjoner landet har å by på.

Og de huser da også imponerende to av verdens største vinkjellere og vinkolleksjoner.

Jerusalem1902
Hos Cricova finnes den siste vinflasken fra Easter Jerusalem, vintage 1902. Foto: Guri Haram

Cricova er Europas største vinkjeller, mens Milestii Mici har verdens største vinsamling med over 1,5 millioner vinflasker. Les selv i Guinness rekordbok.

Cricova er mest kjent for sin Sparkling wine – og i den ene kjelleren  var det hele tre kilometer med denne vintypen innover gangene.

Cricova Grand Vintage Brut 2007 har fått sølvmedalje hos den mest prestisjefylte konkurransen innen musserende vin, Effervescents du Monde.

Den er framstilt på nøyaktig samme måte som fransk champagne, og den er laget av 100 prosent pinot noir druer.

Cricova guide
Alina Bordian er guide og viser frem tre kilometer med musserende vin. Foto: Guri Haram

Du kan også få tak i god vin og matopplevelser hos Chateu Vartely. Som har vunnet utmerkelser i flere vinkonkurranser. Prøv spesielt deres Ice wine.

Og hva hører til et godt glass vin?

Moldova har flust av gode restauranter. For oss nordboere får man spise godt til rimelige priser.

For to personer kan en nydelig treretters middag med drikke til komme på til sammen 328 kroner. Man kan velge blant tradisjonell mat eller internasjonal mat som sushi og enkle vegetarretter.

Hvis du legger neste reisemål til Moldova, så vil jeg anbefale sympatiske, morsomme og ikke minst kunnskapsrike freelancer, Laurentia Zahara, til guide.

Laurentia.jpg

 

Jeg har skrevet en mer utfyllende sak for ABC Nyheter: https://www.abcnyheter.no/reise/inspirasjon/2017/12/28/195355178/vinlandet-knapt-en-nordmann-besoker

 

 

2 kommentarer på “Vinriket Moldova Legg igjen en kommentar

 1. Hei igjen, Guri. Moldova kalles jo Romanias fattige fetter. Opplevde du at folket var stolte over landet sitt? Følte du deg utrygg på reisen?

  Liker

  • Hei Johannes! Det uttrykket var nytt for meg 🙂 Jeg opplevde dem som vanlige borgere på sett og vis, men de var veldig bestemte på at de var fra Moldova selv om de alle i tillegg har pass fra Romania. Jeg følte meg ikke utrygg på reisen. Kanskje et snev da bombehunder gjorde søk utenfor hotellet vi bodde på, siden statsministeren var på samme hotell som oss. Men den følelsen gikk over raskt. Hundene var jo der for å gjøre oss trygge. Selve Moldova gav samme følelse som du har på tur i Latvia. Mitt reisefølge fikk allergi som måtte behandles midt på natten, og jeg oppsøkte et nattåpent apotek og fikk tak i rett medisin. Så selv det gikk fint. Grenseovergangen til utbryterrepublikken Transnistria var derimot litt nifs, men jeg var aldri redd. Det er ikke riktig det samme som Moldova, men noe man oppsøker selv med medbragt pass.
   Moldova har forøvrig en kampanje for å vise hvor trygt landet er her: http://travelsafemoldova.com/

   Liker

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: