Ja til Japandi

Til Norge kommer Japandi-trenden for full tyngde denne sesongen.
Trenden kjennetegnes av en fusjon mellom japansk estetikk og skandinavisk design.
Hybrid-trenden har som ambisjon å hente det beste fra to verdener.
Kikk til Japan
Japanerne er gode på å fange stillheten, renheten og å være teknologisk nyskapende. Har du vært i Japan, kjenner du godt til deres måte å tenke inndeling ved hjelp av båser på.

De kan også finne på å koble teknologi, natur og renhet, ved å benytte berøringsfrie toaletter sammen med sildrende vann-lyder i baderommet, for eksempel.
Les gjerne min reportasje fra Kyoto her.
Apropo vann er produkter relatert til dette en sterk salgsuksess for tiden. Eva Solo selger unna vannflasker som bare det. Vannflaske og den portable kaffekoppen kommer derfor i to nye farger; varm grå og stålblå. Stål er «in».

Det japanske interiøret er enkelt og varmt, noe som skaper luft, rom og ro.
I denne trendretningen skal det futuristiske ikke være kjølig, men heller funksjonelt ifølge pejgruppen (som bestandig ligger i forkant) i denne artikkelen jeg har skrevet.
For eksempel med multifunksjon i form av et møbel eller speil.
The First Lady Of Boxing – Cecilia Brækhus tok seg også turen da Simen Staalnacke lanserte sitt første servise på Tjuvholmen nylig. – Jeg har også leilighet, sa hun spøkefullt om hvorfor hun deltok på noe mindre hardtslående utenfor bokseringen. Foto: Guri Haram
Japandi tar en minimalistisk retning som ifølge designer Simen Staalnacke leder til et stramt uttrykk. Han lanserte nettopp Tokyo-serviset, Magnors nye flaggskip. Staalnacke er gründer av klesmerket Moods of Norway, og første klesdesigner siden Per Spook som Magnor gjør en storsatsing med.

Hva er forskjellen på Skandinavia og Japan?
Der skandinavisk interiør har en tendens til å være nøytralt, tilfører den rike fargepaletten fra japansk design rommet mer varme. Skandinavisk design har en kortere historie enn den japanske, med røtter i et røffere uttrykk, takket være bondetiden, mens japanerne har en finslepen raffinert design med buede former.


At Japan nå inntar Skandinavia for fullt, henger sammen med helsetrenden og et øvrig fokus på miljø. Har du vært i Japan vet du at de ligger langt fremme innen miljø og kildesortering. De har ikke søppelkasser på for eksempel togstasjonene fordi japanerne tar med seg søplet hjem og kildesorterer. Ventelig kan vi finne mye inspirasjon fra Japan innen nettopp kildesortering fra og med denne sesongen. Også innen miljøbevisste materialvalg vil vi kunne se spor av Japan.
Materialer som Oslo Design Fair trekker frem som trendy nå er av god kvalitet, tåler langt tids bruk, og som vitner om levd liv: Lin, lær, kork, tre og ull. Disse materialene skaper trivsel, men kombineres med et kjøligere uttrykk fra metall: stål og aluminium, noe som viser modernitet.


Materialene har sin egne naturlige fargepalett. Tekstiler er transparente, som rispapir lånt fra japansk kultur. I tillegg er glass tilbake for fullt. Dette viser til behovet vi nå har for stillhet og meditasjon i en ellers travel hverdag.

Helse- og skjønnhetsretningen som allerede er spådd å bli enda større, tar nå en japansk vri. Stone Soap SPA har en estetikk som påminner oss om Japan, med fokus på renhet og naturlighet.
De har såpestykker som heter brent koksnøtt, brun ris, grønn te og gurkemeie. Ingrediensene, blant annet deres eteriske oljer, er hentet fra Asia.
Gründer i Stone Soap SPA, Kjetil Breivik, forteller at de har med eksklusive metaller som gull i produktene.
– Det er lett å glemme at gull også kommer fra naturen, påminner han.
Japanerne er eksperter på stillhet. Snakker du med høy innestemme i Japan må du regne med å bli hysjet på.
Et trendy materiale nå er mose, og det demper lyd.
Her har jeg skrevet mer om mose som trendprodukt.

Så gjenstår det å se om ODF traff i rett moment med å utpeke Japandi som en sterk trendretning i det norske markedet.
Moment var nemlig nøkkelordet deres:
«På engelsk betyr moment et øyeblikk i tid. På norsk, et viktig øyeblikk. Vi står ved et skille hvor hurtig teknologisk utvikling og en oppvoksende global og sosial generasjon tvinger oss til å tenke over hvordan vi vil leve livene våre. Hvordan balanserer vi trangen til individualitet med behovet for fellesskap?»
Under Oslo Design Fair (ODF) hadde selv kafeen, Ariake, japansk skandinavisk stil:

Vil du gå for en minimalistisk og stram japansk stil fremover?
Så fin artikkel, her var det mye inspirasjon å hente! Ja takk til denne fine trenden 😀
LikerLikt av 1 person