Nei, nå har vi det hyggelig dere

Vi kan også være trendsettere!
I året som har gått har vi påvirket trendbildet i andre land.
Den Skandinaviske drømmen har særlig vært representert via stikkordet «hygge» og det er Danmark som får mye av æren for opprinnelsen til denne kosen og gleden.
Danmark er jo rangert som nummer 1 som verdens lykkeligste land, og her skal nettopp «hygge» være hemmeligheten.
Men hygge er også et norsk ord.
Hvor mange ganger har du vel ikke vært nødt for å forklare utlendinger hva «koselig» eller «hyggelig» er i utlandet?
Utlendingene vet ikke hva det vil si å ha det koselig og hyggelig som oss nordboere gjør. Dermed er det duket for en eksotisk trend for dem å lære seg å ha det – ja, du
gjettet riktig, hyggelig.
Engelskmennene ønsker til og med å lære seg uttalen «hygge». For her skal det hygges.
Her kan du lese The Guardian sin dybdeartikkel om trendordet «hygge». Et utdrag om hvorfor det ikke er det samme som «koselig» får du her:
«Before offering “cosiness” as a workable approximation – it’s not exactly that, but rather, a feeling of calm togetherness and the enjoyment of simple pleasures, perhaps illuminated by the gentle flicker of candlelight.»
Særlig gøy er det å lese om hvordan de forsøker å uttale ordet «hygge» som blant annet «hoo-gah».
Hygge har blitt oppført som «ord av året» både av Collins og Oxford ordbøker – sammen med Brexit og Trumpism.
Denne tilsynelatende lille saken, er ikke småtterier, for hygge har blitt til internasjonal eksport innen alt fra kokebøker til livsstilprodukter.
Bare se på Amazon her så ser du hvor mange treff du får på danske designbøker med «Hygge» i tittelen.
Av norske bøker er det særlig boken «Hel ved» som nå heter «Norwegian wood» som slår an. Boken er skrevet av frilanser Lars Mytting som neppe hadde fulgt med på trendbildet, og dermed fikk hakeslipp når den ble en suksess.
I UK popper barer og kafeene opp på rekke og rad med enkel dekor, en intim atmosfære og kose-mat.
Hygge definerer britene slik: Et ritual som dreier seg om å nyte livets enkle gleder. Venner. Familie. Grasiøsitet. Tilfredshet. Gode følelser. En varm glød.

Hygge er følelsen du får foran peisen med en god bok mellom hendene. Eller når du hører sauenes bjeller ringe utenfor hytteveggen.
Når du oppholder deg i et ikke så altfor stort rom, har du det også hyggelig. Det samme er det å drikke gløgg. Spise kjøttboller. Eller når du tar på ullsokker etter å ha vært kald og våt.
Man kan også få duften av hygge inn i hjemmet.
Måten vil variere fra person til person, siden lukt er forbundet med minner.
Men her dreier det seg om å velge en duft som blir en påminnelse om trygghet og omsorg. Som kardemomme eller kanel.
Duften av hygge er den som får deg til å droppe guarden helt. Lukten av matlaging og grøt. Eller lavendel-duft fra lakenet hjemme. Et sted der man kjenner seg trygg, er duften av hygge.
I denne sammenheng vil jeg anbefale chaga te. Det er en sopp man koker te av. Soppen kan man finne på bjørketrær en sjelden gang, eller så finnes den til salgs på nettet. For meg er chaga selve duften av peis og hygge.
PS! Jeg har aldri prøvd pulvervarianten.
Særlig liker jeg å blande den med bløtlagte cashewnøtter, honning og kakaopulver som jeg har skrevet en egen post om tidligere.

Dugnad er etter hva jeg vet et helnorsk ord. Og det oser av hygge. I hvert fall gjør selve dugnaden det, særlig når man får ta seg en pause fra all raking, med småkaker, kaffe og brus til.
……………………………………………………………………………………………………………………
Noe annet vi har påvirket verden med i 2016 er Skam. Nå vil utlendingene lære seg norske uttrykk. Og frisørene klipper deg gjerne i frisyren til Noora, hovedpersonen i nettserien.

Selv må jeg si at jeg aldri har følt meg mindre fin etter et frisørbesøk. Det er vel fortsatt noe i uttrykket Skam-klipt.
Rett etter frisørbesøket så sveisen helt ok ut. Likevel er dommen at frisyren ikke egner seg for voksne damer. Du kan få beholde frisyren din selv, Noora.
Så denne trenden bare venter jeg på skal gå over.
Men nå er det straks 2017.
Hva tror du vil være vår inspirasjon til verden i det kommende året?
Godt nyttår!