Gå til innhold

Trendrapport: Hverdagsritualer på Oslo Design Fair

Kanskje er det et fravær av det religiøse som gjør ritualer gjeldende for tidsånden. Naturen ser ut til å være det nærmeste vi kommer det guddommelige nå for tiden.

På designmessen, Oslo Design Fair var, slik jeg ser det, «kultus» et nøkkelord.

Kult eller kultus kommer av det latinske ordet colere; betydning «å dyrke». Det er religion omsatt i rituell handling, og omhandler den praktiske utøvelsen. Vanligvis forbinder vi det med handlinger som nattverden. Men det kan også være en form for personforguding. Ritualene er rettet mot det hellige. Kult utføres oftest av flere i fellesskap. Man uttrykker takknemlighet og ærefrykt. Kultiske handlinger omfatter lesning, sang, dans og måltid. Kult kan finne sted i hjemmet, i friluft, i spesielle bygninger, og er tilknyttet bestemte tider som soloppgang og søndager.

grete_tn
Messegeneral Grete Sivertsen. Foto: Guri Haram

Messen, Oslo Design Fair, ble avholdt 25. januar – 28. januar i Lillestrøm.

Tema for messen var nettopp

Hverdagsritualer.

– Ritualene er en del av den store trenden vi ser. Med det som er hjemmelaget og hjemmedyrket. Dette får større plass framover, sammen med lune tresorter, sier Grete Sivertsen, messegeneral.

«Noen starter dagen med å skru på radioen, mens barna sovner kanskje ikke før mor eller far har fortalt en godnatthistorie. Ritualer gir oss holdepunkter i hverdagen, og det er disse vi ønsker å vie oppmerksomhet på vinterens messe. Felles for mange ritualer er at de tillater oss å stoppe opp. Tiden det tar å brygge en kanne te gir rom for refleksjon. En hurtig teknologisk utvikling har i senere tid også skapt en manuell motreaksjon. I stedet for å kjøpe grønnsaker på butikken dyrker vi dem selv. Vi drypper kaffe og heller den over i kopper vi har dreid på keramikkurs. Det mest verdifulle vi har er tiden vår, og slik blir disse hverdagsritualene noe lukrativt.» skriver Oslo Design Fair.

I dette trendbildet er naturen en viktig kilde for avkobling, og for inspirasjon for stylistene.

– Ritualene gir hverdagen verdi. Som kaffe på sengen hver dag. Vi kan ikke bare leve på ferie og i et sabbatsår. Vi må ha litt luksus i hverdagen. Det vi føler mangler i hverdagen, er ritualene der vi finner ro og balanse, sier Sivertsen under åpningsforedraget.

Eksempler som ble gitt på hverdagsritualer er alenetid på badet, naturlyder ved hjelp av teknologi. Gå til jobben. Sitte inntil en tykk benkeplate på kjøkkenet om morgenen, tenne et lys og drikke grønn te med ingefær. Leke med farger og kombinasjoner når du henter frem klærne fra klesskapet om morgenen.

På badet er ritualet alenetid, men også renselse. Vi må gjerne  ha en vask formet som en døpefontene.

Andre produkter som passer til denne type hverdagsritualer var det mange av på selve messen. Her fant jeg et tørkestativ i et lunt tremateriale, som favner denne trenden godt.

torkestativ
Utendørs klesstativ er tilbake. Uterommet er i det hele tatt viktigere enn før. Foto: Guri Haram

Å henge opp klærne til tørk på tørkestativet er tilknyttet hverdagsritualene, og er dermed trendy. Det kommer også under trendretningen, digital detox, der vi får kontakt med nuet, kjenner på materialene med hendene, samt er ute i friluft.

bc-camilla-og-linus-rosa-dsc_5691
Både å tilbringe tid i uterommet og å henge opp vasken utendørs er uttrykk for hverdagsritualer. Foto: Nordicform

I tillegg er klesstativ noe vi forbinder med fortiden. En link til fortiden ser vi mye av nå som verden oppleves urolig. Vi søker trygghet, og finner dette i de gode gamle dagene. Men samtidig er ritualet med å henge opp klær koblet med nåtiden, gjennom idealet om tilstedeværelse. Mindfulness. Derfor passer det også trendbegrepet, nowstalgia. Sammensatt av engelske «now» og «nostalgia».

Trygghet er en fellesnevner i design- og interiørtendensene for 2017. Og dette skal kunne reflekteres gjennom kvalitet, bærekraft og varighet. Brunt er en farge som representerer tryggheten, og er basisfargen i paletten med varme og vennlige farger.

Denne trendretningen kan forklare inntoget av frokostbrett til servering på sengen.

dsc_5459-alternativ-lys
Urtete og croissanter på et frokostbrett en søndag morgen er helt i tråd med trendbildet nå. Hverdagsluksus med behagelig sengetøy, likeså. Foto: Nordicform

Det å blande arvet gods med nyinnkjøpt er helt i tiden. Dette vil vi gjerne se i porselenet. Vi mikser og matcher mønstre, samt kunsthåndverk og billige varer. Å hente frem mormors gamle asjetter sammen med de nyere fra bryllupet vil være perfekt. Broderte duker på bordet hører også med.

porselen_tn
Nå skal vi mikse og matche porselenet. Litt sjarmerende rot. Skape liv og røre er «in». Legg merke til den naturlige dekoren. Kaktus er også i trendbildet sammen med andre grønne planter. Foto: Guri Haram

 

 

strikking_tn
Garnet og den flotte utstillingen er fra Järbo. Foto: Guri Haram

 

Dronningen innen tekstil er for tiden garnet. «Alle» strikker, og det er fokus på håndverk.

Dette bildet viser trendretningen godt:

  1. Strikket plagg. Strikking er i tiden fordi det er en analog, tidvis sosial aktivitet, som gir varme og kjærlighet til den som mottar det strikkede plagget. Det kommer jo ofte som en gave…
  2. Denne dukken står som på et alter omgitt av strikkesokker. Alteret er laget av naturplanker. Hun representerer her en form for gudedyrkelse som hentet fra ordet «kultus».
  3. Brudekronen viser til fortiden. Den er også omtolket til noe nytt. Omtolkninger av fortidens design er i vinden.
  4. Hvitfargen minner oss om renhet, og renselse.

Refleks er ikke et trendprodukt i seg selv, men har fått økt popularitet ved å henge seg på strikkerne. Og flott er det, for refleks kan redde liv.

Til venstre viser Anne Merli fra Vevstua frem skjerf som har vevd inn refleksgarn. Ingen problem å være synlig om kveldene da!

dsc_0823
Seemee har refleks-buttons, som har fått økt popularitet i det siste. Foto: Guri Haram

Over er lue og skjerf som demonstrert i strikkeboken Luer av Bitta Mikkelborg. Refleksen er knappene i form av typiske buttons med nål på baksiden fra Seeme.

oslodesignfair_tn

Takk til Oslo Design Fair for denne gang!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: