Gå til innhold

Grønne planter du dyrker selv

Du trodde du var trendy, men eier ikke en eneste grønn plante, sier du?

Med grønne fingre som nåtidens ideal, holder det ikke engang å kjøpe ferdigplanter. Butikkene har også lagt opp til at du skal kunne dyrke selv. Nå blir alle byfolk litt mer bønder i byen.

planter
Til venstre henger  grønne planter i hengepotter, til høyre ampler du kan lage selv med garn eller hyssing og glass. Foto: Guri Haram

Hvis du skulle være et sekund i tvil på at grønne planter er «hot, hot, hot», se bare dette samarbeidet mellom ett av verdens største fargeselskaper Pantone og overnattingstjenesten Airbnb. Lokalisert i det hippe nabolaget Clerkenwell i London, var prosjektet «Inside Out» en form for midlertidig oase, eller pop-up overnattingssted nå i slutten av januar.

Les ett av mine tidligere innlegg for å få vite mer om pop-up fenomenet.

Pantone har også utnevnt fargen grønn, Pantone 15-0343 Greenery, som Årets farge 2017.

Er du interessert i farger? Bli kjent med grønnfargen – livets farge – i denne episoden av BBC-serien, Ei verd av fargar, som i disse dager vises på NRK. Det er en utrolig fascinerende og flott TV-produksjon med fysiker Helen Czerski i spissen. På engelsk heter serien: Colour: The Spectrum of Science.

plantasjen2
Plantasjen har disse geniale krukkene i ulike høyder og sammensetninger. Foto: Guri Haram

For første gang lanserer Plantasjen egne krukker. De er brent i Italia.

Olea-pottene er et skikkelig gjennomtenkt trendprodukt. For her kan vi sette sammen plantene våre i nye kombinasjoner. Og ikke trenger vi ha godt med plass.

Både fatene og krukkene finnes som hele og i halvmåner. Dette gjør at de passer bra mot en vegg, og balkongrekkverk, i tillegg kan man kombinere flere potter på ett og samme fat. Pottene har også ulik høyde og størrelse.

De ulike høydene gjør at planter med ulikt vanningsbehov og som behøver forskjellige jordtyper kan stå sammen. Ganske genialt!

Du kan faktisk ha fire ulike plantetyper samlet på ett fat. I pottene kan du til og med sette dine egne poteter. Det tar cirka to måneder fra setting til de første nypotetene kommer.

Terrakotta-krukken er frostsikker og tåler 25 minusgrader. På undersiden har den Plantasjen sin egen logo.

At stadig flere bosetter seg i små byleiligheter, betyr at Olea er tilpasset fremtidens forbruker. Det å gjøre «rotet» estetisk – som her er  å samle ulike plantetyper sammen til et ryddigere inntrykk, gjør at Plantasjen også oppfyller enda et trendkonsept.

Krukkene ligger på et helt vanlig prisnivå.

plantasjen_tn
Plantasjen kommer med mange spennende trend-produkter denne sesongen. Foto: Guri Haram

 

 

Ifølge Plantasjen er det veldig sunt å ha planter i hjemmemiljøet. Man skal kunne få 50 prosent færre bakterier, 20 prosent mindre støv og 50 prosent mindre karbondioksid. I tillegg skal det gi positive utslag på psykologien som bedre konsentrasjonsevne.

De fem mest trendy grønne inneplantene i 2017 er ifølge leverandøren Alocasia zebrina, Elefantøre, Vindusblad, Cowboykaktus og Fiolinfiken.

Ingen kan anklage dem for ikke å ha plukket ut eksotiske navn!

Et annet praktisk og stilfullt produkt som Plantasjen nå kommer med er pottepidestallen, Tilia. Perfekt til balkongen. Det er en pidestall med passasjer til krukker. Sparer du den ene plantehyllen, kan du eventuelt bruke den til kaffekoppen om du for eksempel ligger i solstolen.

De har også kommet med en fornyet versjon av den klassiske plantekassen, Cultura. Denne gangen med metall og tre for bedre holdbarhet, samt i mindre størrelse tilpasset små balkonger. Den har fortsatt god plass til redskaper.

vertiplants
Tone Merete Klavenes har det norske agenturet på VertiPlants. Foto: Guri Haram

– Det er nesten Kähler tilstander, sier Tone Merete Klavenes.

Hun forteller om hashtagene #vertiplants på Instagram. Foreløpig er det den danske keramikk-leverandøren Kähler som er størst. Men VertiPlants kjenner på de samme tendensene.

– Det er 2 750 hashtagger, sier hun skråsikkert før hun tar opp mobilen og blir nødt for å moderere seg.

– Nei, nå har vi 3 150, smiler hun.

Hun synes VertiPlants kan brukes til mangt. Noe som passer inn i trendbildet der produkter bør være praktiske, enkle og estetiske for forbruker. Og å gjøre rotet estetisk, det dreier nettopp dette danske produktet seg om.

– De kan brukes som vaser til tulipaner, som blomsterkrukke, til sleiver, eller som venninnen min kom på: til champagnekjøler. For å bytte vannet til blomstene behøver man bare å løfte de av og helle det ut i vasken. Alle boksene er avtakbare, forklarer hun.

VertiPlants finnes i tre varianter: svart, hvitt og grått. Man kan altså lage ulike mønstre på veggen med pottene.

vertiplants_hvit_tn
Bare hvitt er også pent. Foto: Guri Haram

 

planter1_tn
IB Laursen har også viet hagen stor plass innen sine interiørprodukter. Foto: Guri Haram

 

karma-gra_dsc7334
Å omgi oss med grønt skal gi oss bedre konsentrasjonsevne og stimulere kreativiteten. Dette sengetøyet heter Karma og er fra Turiforms vårkolleksjon Happy Bedding. Foto: Produsenten

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: